Wakizashi készítése
Ezt a wakizashi (közepes méretű) kardot nemrégiben kezdtem el készíteni, amikor éppen szabadidőm volt. A penge anyaga Rigor, a hőkezelést követően szeretném felpolírozni szépen.
Ezen a képen jól látszanak a kard különböző összetevői. A régi, olcsón vett díszkardomból csupán a habaki, tsuba, fuchi (penge-gallér, kézvédő és markolat-gallér) maradt meg, azonban sajnos a kashiri (markolatvég) eltűnt valahol, de sebaj, készítettem helyette másikat. A PVC-csőből készült, műbőrrel bevont tok semmit sem ért, a markolatot pedig a tok anyagából akartam elkészíteni. A markolatot és a kardhüvelyt - orangkol fából - a shira saya tanto-nál bevált módszerrel készítettem el, ott részletesen leírtam a készítés menetét.
Íme, ilyen lett a kashira (markolatvég). Amikor kész lesz a penge hőkezelése, a markolat részeit ragasztással fogom egymáshoz erősíteni.
Így nézett ki a kard, amikor a tok még nem volt méretre csiszolva. A díszítőelemek megléte miatt viszonylag könnyebb dolgom volt, mivel már adott volt a markolat és a tok alakja és átmérője, valamint a penge markolatrészének keresztirányú mérete is a tsuba miatt.
A kardhüvely méretre alakítása után.
A penge is kapott egy kis finom csiszolópapíros kezelést, mert az edzés után elég nehéz a mélyebb karcokat eltüntetni.
A lecsiszolt markolatot és tokot beeresztettem némi olajjal, így jobban látszik a fa erezete.
Amikor végre teljesen kész lesz a kard, a végeredményről is teszek fel majd képet! Most ilyen állapotban van: